Drankjesproducent innocent zet elektrische 50-tonners in

 BREYTNER en H.N. Post & Zonen zorgen met volledig elektrische 50 tons vrachtwagen voor emissieloos transport van bouwmateriaal, supermarktdistributie en containervervoer. 

Innocent wil dat alle logistiek in en rondom zijn nieuwe – en eerste – fabriek zero-emissie wordt. Een belangrijk onderdeel van de logistieke keten is de aanvoer van het sinaasappelsap, dat voortaan vanuit de haven wordt vervoerd met elektrische 50-tonsvrachtwagens. Mede daardoor wordt de blender een van de eerste volledig CO2-neutrale drankjesfabrieken ter wereld, aldus de producent. Voor de levering van de elektrische 50-tons vrachtwagens is innocent een samenwerking aangegaan met zero-emissietransportbedrijf Breytner en joint venture-partner H.N. Post & Zonen.

Innocent: CO2-neutraal in 2025

Met de inzet van de elektrische 50-tonners is innocent naar eigen zeggen is het eerste bedrijf dat een volledige vloot elektrische 50-tons vrachtwagens inzet. De smoothie- en sapjesproducent wil in 2025 CO2-neutraal zijn en daarom was het belangrijk om waar mogelijk de logistiek en transport ook CO2-neutraal te organiseren. 

“Met onze logistieke partners hebben we gezocht naar een optimale mix tussen batterijpakket, snelladen tijdens het lossen van de sinaasappelsap en nuttig laadvermogen. Deze ontwikkeling is voor ons een belangrijke stap in het verduurzamen van onze totale supplychain.” 

Andy Joynson, site director van BREYTNER

Het vervoer vindt plaats met omgebouwde DAF’s CF van Emoss uit Oosterhout. De lichtgewicht tankertrailers zijn gebouwd door het Franse Magyar en de snelladers zijn geleverd door Ecotap. Innocent voert deze logistieke en duurzame ontwikkeling uit binnen de kaders van het project ‘Empowering Zero Emission Supply Chains’ dat mede gefinancierd wordt vanuit de subsidie Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties 3 in transport. De bevindingen met de vloot elektrische zware trucks worden actief gedeeld met de markt.

20 procent kortere supplychain

De centrale ligging van de blender op de Food Hub in de Rotterdamse haven zorgt er bovendien voor dat de afstanden voor aanlevering van grondstoffen en distributie van de smoothies en sapjes veel minder groot zijn. Dat verkort de supplychain met 20 procent. Het sinaasappelsap is vooralsnog de eerste belangrijke stroom die vervoerd wordt met de elektrische 50-tonsvrachtwagens.